• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Linda EkströmVisa alla (6)
Visa alla (6)

Han skapar illusioner som utmanar ögat

På lördag öppnar Erik Johanssons utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Där visar han upp en mängd fotografier som vid en närmare granskning utmanar ögats förväntningar.

– Mina bilder handlar väldigt mycket om surrealism. De är en kombination av olika världar och platser som inte finns, men ser ut som om de skulle kunna finnas, beskriver Erik Johansson sin fotokonst.

Varje bild är noga planerad och tar ibland flera månader att ta fram.

Se Eriks fotokonst här

– Idéerna kommer oftast från att tänka på olika kombinationer av oväntade saker som oftast inte riktigt hör ihop. Sen hittar jag en miljö som känns rätt och låter detaljerna växa fram, berättar Erik.

Foto: Erik Johansson

När fotograferingen är avklarad återstår mängder av timmar framför datorn.

– Varje bild kan bestå av allt från ett par till flera hundra bilder. Allt kombineras i datorn, varje liten detalj är ett fotografi. Det är som att lägga ett pussel.

Och vad bilderna vill förmedla är Erik förtegen med. Det är upp till betraktaren, menar han.

– Jag vill ha en ganska öppen tolkning. Varje bild är en egen historia. Det ska finnas lika många berättelser till bilderna som det finns besökare på Dunkers.

Erik Johanssons utställning Bending Reality är hans största hittills. Den startar 17 juni på Dunkers och finns att beskåda fram till oktober i höst.

Foto: Erik Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer