Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
AMF Pension vill köpa Öresundskraft. Foto: SVT/TT

AMF är den hemliga köparen av Öresundskraft

Uppdaterad
Publicerad

En drömköpare, sa Peter Danielsson (M) på en presskonferens om vilket företag som är intresserade av Öresundskraft. Nu är det klart att det handlar om AMF, som Helsingborgs Dagblad var först med att rapportera om.

SVT Nyheter Helsingborg har också bekräftade uppgifter på att det rör sig om AMF.

AMF är en bjässe på pensionskapitalmarknaden. Företaget ägs av LO och Svenskt näringsliv tillsammans och arbetar med pensionslösningar för privatpensioner och företag.

AMF har aktier i en rad stora företag, bland annat Investor, Volvo och Swedbank. och är också engagerad i bostadsmarknaden via ett av landets största fastighetsbolag, AMF Fastigheter.

Kommunalrådet: ”En drömaffär”

Nu vill företaget utöka verksamheten med Öresundskraft, vilket Helsingborgs Dagblad var först med att rapportera.

– En drömaffär, sa kommunstyrelsens ägare Peter Danielsson (M) på en presskonferens nyligen där det avslöjades att en det finns en intressent som vill köpa Öresundskraft för 12,2 miljarder.

Men vem som var köparen har fram till nu varit hemligt. Det går emellertid fortfarande inte att få någon kommentar från styrelsen i HSFAB, kommunens koncernmoder som samlar de bolag som staden äger. Det råder sekretess i den här frågan.

Texten kommer att uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet