Foto: SVT/Markus Hjortsman

Här är Helsingborgs nya coronatält – fler ska kunna testas

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen monterades ett tält upp bakom ambulansintaget på Helsingborgs lasarett. Det ska möjliggöra för effektivare provtagning av personer som misstänks ha smittats av coronaviruset covid-19.

– Vi kan öka frekvensen av provtagningar och vi behöver inte använda rum inne i sjukhuset som behövs för andra patienter, säger Håkan Kerrén, stabschef på Helsingborgs lasarett gällande coronaläget.

Provtagningar i rum inne på sjukhuset kräver strängare säkerhetsåtgärder. Rummen måste luftas ur och rengöras mellan provtagningar. Coronatältet sätts upp bakom akuten och ambulansmottaget.

Coronavirus i Skåne

– Det är en bra placering för det är inte så mycket andra personer som passerar just där bakom, det handlar om integriteten för de som ska testas också, säger Håkan Kerrén.

Handlar inte om patientsäkerhet

Däremot betonar han att göra provtagningar utomhus i tält inte är med anledning att skydda andra patienter inne på sjukhuset.

– Eftersom man inte kommer till oss om man inte först blivit förmedlad kontakt genom vårdupplysning eller liknande så hade vi oavsett hanterat alla provtagningar utan risk för andra patienter.

Beredskap för ökat inflöde

Infektionsmottagningen i Helsingborg fångar upp coronafall i nordvästra Skåne. Under torsdagen bekräftades att några av de skånska coronafallen testats positiva genom mottagningen.

– Med det här tältet har vi en ökad beredskap om eller när vi ser ett ökat inflöde av personer som måste testas, säger Håkan Kerrén.

Under fredagen bekräftades ytterligare fem personer i Skåne vara smittade av coronaviruset covid-19. Fredag eftermiddag låg totala antalet smittade i Region Skåne på 14 personer. Samtliga har varit på resa i norra Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet