Ringtorps vattenreservoar och H99/Norra hamnen är några av kommunens Q-märkta byggnader. Foto: Hilda Abrahamsson

Här är några av Helsingborgs Q-märkta byggnader

Publicerad

I Helsingborgs kommun finns drygt 500 Q-märkta byggnader. Gemensamt är att de alla har ett högt kulturellt värde och bär på en del av stadens historia.

Syftet med att Q-märka byggnader är att skydda byggnader som varit en del av stadens utveckling.

– En sådan byggnad får inte förvanskas, men det betyder inte att de inte får förändras. Man vill att byggnaden ska kunna användas och nyttjas en lång tid framöver, säger Mia Jungskär, stadsantikvarie hos kommunen.

I Helsingborg finns flera välkända Q-märka byggnader. Bland annat utescenen vid Sundspärlan, Mörarps brandstation, Ringtorps vattenreservoar, flerbostadshusen i kvarteret Alma/Agnes på Varbergsgatan och H99/Norra hamnen.

– H99 är några av de nyaste byggnaderna vi har som är Q-märkta.

Är det någon skillnad på K- och Q-märkta byggnader?

– Det är lite komplext. Förr kallade man det endast för K-märkt. Nu finns också en varsamhetsbestämmelse i detaljplanen som man tecknar med K. Men oftast menar man samma sak med K och Q-märkt, säger Mia Jungskär.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.