Drottninghög i Helsingborg är ett av de områden som politikerna även i fortsättningen vill ska undantas från ebo. Foto: Johan Nilsson / TT

Stopp för att dra en ebo-gräns runt hela Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kan asylsökande åter få komma till Helsingborg utan att förlora bidraget. Men 19 bostadsområden är fortfarande stängda.

Förra året fick Helsingborg och 31 andra svenska kommuner möjlighet att göra avsteg från ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill och få bidrag. Ebo står för just eget boende.

Avsteget gav kommunerna möjlighet att göra undantag för socialt och ekonomiskt hårt belastade områden. Budskapet var glasklart: Den asylsökande som vill bo här får inget bidrag.

I Skåne var även Malmö, Landskrona, Kristianstad, Åstorp och Perstorp med på avstegslistan. Samtliga valde att låta hela kommunen utgöra ebo-gräns.

Totalt 19 stadsdelar

Men med start första januari nästa år blir reglerna hårdare – för kommunerna. Helsingborg tvingas nu frångå modellen med kommungränsen som ebo-gräns och istället lyfta fram enskilda bostadsområden som helt eller delvis kan betraktas som utsatta. Där kan ingen asylsökande bosätta sig utan att förlora det ekonomiska stödet.

Totalt blir det 19 stadsdelar – se listan nedan. De har tagits fram via en statlig mall som omfattar faktorer som arbetslöshet, utbildningsnivå, sysselsättningsnivå, valdeltagande och skolresultat.

Välmående stadsdelar som Råå, Hittarp, Laröd, Mariastaden och Tågaborg är däremot nu öppna för asylsökande.

En klar majoritet av politikerna i fullmäktige är eniga om listan som nu formellt ska godkännas av länsstyrelsen.

Åstorp hoppas på undantag

Landskrona får inte heller fortsätta slå en ebo-gräns runt hela kommunen, men vilka områden som nu ska pekas ut är inte klart.

Perstorp och Åstorp, däremot, vill även nästa år låta hela kommunen vara ett område med ebo-undantag. Åstorp har redan fått länsstyrelsens välsignelse. I Perstorp hoppas kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau (PF) på samma behandling.

– Vi är en av de mest socioekonomiskt utsatta kommunerna i sin helhet. Det går inte att peka ut enskilda delar, säger han.

Fakta

Planteringen-Miatorp

Drottninghög

Söder-Oceanhamnen-Oljehamnen

Fredriksdal-Filborna

Eneborg-Högaborg

Dalhem-Väla

Närlunda-Elineberg

Högasten-Miatorp

Kattarp-Hasslarp-Utvälinge

Rosengården

Adolfsberg-Västergård

Ödåkra-Väla

Ringstorp-Stattena

Berga-Kullavägen

Olympia-Slottshöjden

Påarp-Bårslöv

Wilson park-Fältäbacken

Påarp-Bårslöv

Eskilsminne-Gustavslund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.