Kullaberg består till stor del av klippor och svår terräng. Foto: SVT

Här bevakas Kullaberg med brandflyg

Publicerad

Kullaberg är ett av flera områden i södra Sverige där en skogsbrand hade varit förödande. Den lokala flygklubben bevakar därför området ideellt – i jakt på eventuella bränder.

Stora delar av Skåne bevakas just med hjälp av flygplan. I östra Skåne sker flygningar i trakterna kring Kristianstad. Norra Skåne och delar av Småland bevakas med flyg som utgår från Halmstad.

Kullaberg brandbevakas varje eftermiddag, åtminstone augusti ut.

– Det är bara från luften du kan få en överblick och se om det börjar brinna, det är enda möjligheten, säger Lars Lökholm från Nordvästra Skånes flygklubb.

Terrängen är svår i området, det är branta klippor och få vägar att ta sig fram på.

– Här uppifrån har vi full koll, säger Lars Lökholm i flygplanets komradio.

Lars Lökholm, Nordvästra Skånes flygklubb, som är en av flera personer från klubben som kör det dagliga brandflyget. Foto: SVT

Många ställer upp frivilligt

Det är inte bara från flygklubbens sida som ett ideellt engagemang pågår. Bönder, näringslivet och privatpersoner har tagit ett ansvar, menar räddningstjänsten.

– Det är en ganska stor självinsats man har gjort, jag tror att det bland annat beror på den uppmärksamhet som bränderna i norra Sverige och eldningsförbudet här i södra Sverige har fått, säger Jonas Nylén på räddningstjänsten.

För flygklubben var det aldrig något snack om att bistå med hjälp.

– Det känns ju väldigt bra att vi kan ställa upp och hjälpa till. Man vill ju göra en sådan här typ av nyttig flygning, det här är en krydda på tillvaron, säger Lars Lökholm.

Här bevakar Nordvästra Skånes flygklubb Kullaberg i jakt på eventuella bränder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.