En liten julmarknad anordnades på Suellsgatans äldreboende i Landskrona och julmusiken fick de boende att bjuda på dans – se här hur det såg ut. Foto: SVT/Stina Sandström

Här dansar äldreboendet in julen: ”Jätteroligt”

Uppdaterad
Publicerad

En julmarknad i litet format har anordnats vid fyra tillfällen på olika särskilda boenden i Landskrona. När SVT Nyheter besökte Suellsgatans äldreboende var det flera som passade på att ta sig en svängom till de livespelade julsångerna.

För att Landskrona stads äldre ska få julkänsla trots coronapandemin har omsorgsförvaltningens så kallade ”Tillsammansgrupp” anordnat julmarknader i små format på boenden i kommunen.

De äldre fick möjlighet att köpa julsaker, klappa hästar som kom på besök och lyssna på julsånger.

Coronavirus i Skåne

– Det är jätteroligt, säger Stig Söderquist, 83 år.

Se hur det såg ut när de boende bjöd på dans till julmusiken i klippet ovan.

Annorlunda julafton

I Landskrona stad har besöksförbud införts på grund av den höga smittspridningen. I år blir därför julafton något annorlunda än den brukar.

– Vi kommer att ha särskild julmiddag med personalen och vi kommer att filma och facetima så att anhöriga har en möjlighet att vara lite delaktiga i alla fall, säger Ingrid Linge Bergström, enhetschef Suellstatans äldreboende.

På Suellsgatans äldreboende bor äldre med demenssjukdom och året som gått har varit tufft både för boende och anhöriga.

– Det har varit tufft för många. Man vill ju träffa sin nära och kära och kunna ge en bra jul i år också och vi försöker göra vad vi kan under förutsättningarna, säger Ingrid Linge Bergström.

Stig Söderquist, 83 år, en av de boende vann två paket i lotteriet under julmarkanden. Foto: SVT/Stina Sandström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet