Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här testar Anneli Persson att sätta en infart – om det värsta inträffar och patienten får en svår allergisk reaktion vid vaccinationen. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Här sticktränar pensionerade sjuksköterskor inför vaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården är ansträngd av pandemin och har svårt att avvara personal för massvaccinationerna. Då blixtinkallas pensionärerna. SVT följde med när tidigare kollegor dammade av gamla stickkunskaper.

Egentligen skulle det pensionerade gänget börja vaccinera vårdpersonalen på Ängelholms sjukhus den 1 februari.

Men så frigjordes doser tidigare och gruppen fick kasta sig ut med kort varsel.

De första att få sina stick i armen var anställda inom akut- och intensivvården på sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm.

– För mig är är oerhört viktigt att få vara med och bidra, det här känns som ljuset i tunneln, säger Marianne Wernebrink.

Hon är inte pensionär men har haft ett friår. Övriga i gruppen är tidigare kollegor från intensivvården och pensionerade sjuksköterskor – därtill en barnmorska.

”Fem-gänget” ställde upp snabbt

De ska både vaccinera sjukhusanställda i Ängelholm och kommunanställda de kommande tio veckorna.

– Vi fick namnen på de här fem tjejerna och efter två sekunder hade de tackat ja. Fantastisk respons, vi är så tacksamma för hjälpen. Vi kallar dem för fem-gänget, säger Marie Falkeheden, verksamhetsutvecklare.

– Det kommer behövas fler som hjälper till, men vi börjar så här.

Även Helsingborgs lasarett får hjälp av pensionerade vårdanställda. Fem pensionerade sjuksköterskor och ett par undersköterskor har anställts för att bistå med hjälp under två månader framåt.

I klippet ovan ser du när gänget testar att sätta nål – ett ingrepp som skulle kunna bli nödvändigt om någon får en allergisk reaktion av vaccinet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer