Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skådespelaren Sasha Becker fick göra om barnrummet till en teaterscen eftersom pjäsen framförs via videolänk – här kan du se hur det såg ut under en repetition i veckan. Foto: SVT/Stina Sandström

Här framförs teaterpjäsen via videolänk – från skådespelarnas hem

Publicerad

Istället för att skjuta fram eller ställa in pjäsen ”Trädgårdsgatan” bestämde Helsingborgs stadsteater att göra den helt digitalt. Via videolänk spelar skådespelarna upp pjäsen – från sina egna hem.

Skådespelarna hann bara repetera pjäsen fysiskt en gång innan de hårdare coronarestriktionerna infördes. Till slut bestämde Helsingborgs stadsteater att göra uppsättningen helt digitalt – via videolänk.

För skådespelarna innebar det att något rum i deras eget hem behövde göras om till en teaterscen.

– Scenografen fick vara med och tycka till vilka rum som passade till vilken karaktär så jag har suttit i min dotters rum, säger Sasha Becker, en av skådespelarna.

Teknisk utmaning

Att göra en teaterföreställning helt digitalt har sina utmaningar.

– Det är ju problematiskt med ljudet och plötsligt har bilden hängt sig och man får starta om datorn. Men jag spelar hellre teater såhär än inte alls, säger Sasha Becker.

SVT Nyheter fick följa med skådespelaren Sasha Becker på en repetition i veckan – se hur det såg ut här.

Digital premiär

”Trädgårdsgatan” är en nyskriven pjäs där publiken får vi följa tre generationers kvinnor och deras strävan för att få ihop vardagen med arbete, äktenskap och barn under 1970-, 2000- och 2020-talen.

– Vi har brunnit så mycket för den här föreställningen så att ställa om har varit nödvändigt för att göra denna texten rättvisa, säger Sasha Becker.

Om två veckor har den premiär och kommer läggas ut på stadsteaterns hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer