”Kyrkan delar inte ut pengar men vi kan hjälpa behövande att söka medel ur olika fonder”, säger Pernilla Håkansdotter Olsson i Perstorps församling. Foto: SVT

Ökad efterfrågan på matkassar från kyrkan: ”Möter helt nya grupper”

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av coronapandemin knackar nya grupper av hjälpsökande på kyrkans dörr. De efterfrågar samtal, men även mat.

– Vi möter helt nya grupper människor, säger kyrkoherden Pernilla Håkansdotter Olsson i Perstorps församling.

Det råder en stor efterfrågan på kyrkans matkassar som Svenska kyrkan delar ut varje vecka i Perstorp. Matkassen består av de mest basala matvarorna.

Kyrkans anställda noterar att det är nya grupper av människor efterfrågar dem.

– Människor kommer hit för att de behöver mat. Det finns inte längre pengar på kontot, vi ser flera fall där människor blivit arbetslösa och väntar på att få den första arbetslöshetsersättningen. Det är människor vi inte sett här tidigare, säger Pernilla Håkansdotter Olsson.

Hjälp att söka fondpengar

När pengarna uteblir kan det förstås också bli svårt att betala hyran.

– Kyrkan delar inte ut pengar men vi kan hjälpa behövande att söka medel ur olika fonder.

Pernilla Håkansson Olsson berättar att de nyligen hjälpt en barnfamilj att söka pengar till en obetald månadshyra. Familjen beviljades fondpengar och kort därefter fick en av föräldrarna jobb.

– Det ordnade sig för dem, säger hon.

”Ska representera hopp”

Men det är inte bara pengar och mat som efterfrågas. Även behovet av samtal har ökat.

– Människor som kanske var ensamma före pandemin upplever en ännu större isolering och behöver prata. När man sitter i sin ensamhet börjar tankarna snurra. Där är vår roll som kyrka jätteviktig. Vi ska stötta och representera hopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.