Malin Alsved, forskare Lunds Tekniska Högskola . Foto: Helena Bohm-Nilsson/SVT

Här ska ventilationen blåsa bort operationssmittorna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler avancerade kirurgiska ingrepp ställer krav på extra rena operationssalar. Antibiotikaresistens är ett överhängande hot. I Helsingborg har forskare undersökt hur de ska kunna få en så ren luft som möjligt genom att transportera bort smittämnen från luften.

– Kan vi transportera bort bakterier med effektiv ventilation så är det stort, säger operationssjuksköterskan Anette Civilis som hjälpt till att mäta bakteriehalten i luften på operationssalar i Helsingborg.

Tre olika sorters ventilation har testats under ett år där man mätt bakterihalten i luften.

– Det gäller på alla sätt att minska risken för smittspridning i operationsmiljö och en av de viktigaste faktorerna är luften, säger Jacob Löndahl som är universitetslektor vid Lunds Tekniska Högskola.

Jacob Löndahl,universitetslektor vid Lunds Tekniska Högskola. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Sjukhusinfektioner kostar miljarder

Varje år drabbas nästan 65.000 inlagda patienter av infektioner som de fått på sjukhus. Den förlängda vårdtid det innebär, kostar årligen 6,5 miljarder kronor. Upp mot hälften av infektionerna hade kunnat undvikas, visar siffror från Sveriges kommuner och landsting.

Infektioner som uppstår efter kirurgi riskerar att öka med antibiotikaresistens.

– Det är oerhört viktigt med den här typen av forskning för att förbättra operationsmiljön. Den kanske viktigaste aspekten är att vi på global nivå nästan håller på att tappa kontrollen över förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier, säger Erik Sturegård som är enhetschef för Vårdhygien inom Region Skåne.

– Och tar vi bort antibiotika som ett skydd under operation, om skyddet inte är verksamt längre, då måste vi öka kraven på alla andra delar för att patienten inte ska bli lidande, fortsätter han.

Renlighet i centrum

Just nu pågår stora byggprojekt på de skånska sjukhusen och då är vårdhygien en viktig aspekt. Undersökningen av ventilationen i Helsingborg har även lett till att sätta renligheten ännu mer i centrum.

Anette Civilis, operationssjuksköterska vid Helsingborgs lasarett.

– Effekten av den här mätningen är att personalen har uppmärksammat att vi håller på att undersöka ventilationen och med det följer klädkoder, hur man hanterar dörröppningar i salar och andra parametrar, vilket är positivt, säger Anette Civilis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.