Det första mordet i Landskrona under 2020 inträffade på Bryggargatan i februari. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Här skedde morden i Landskrona i fjol

Publicerad

Under 2020 inträffade fyra mord i Landskrona. Innan dess var det över tre år sedan någon mördades i staden. Detta är vad vi vet om morden som bröt trenden.

4 februari 2020, Bryggargatan:

En man i 35-års åldern beskjuts i en bil. Flera skott avlossas, och både mannens bil och flera fordon intill skadas. Senare samma kväll avlider han av sina skador.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare. För tio år sedan dömdes han till fängelse för vapenbrott och olaga hot.

Ett år senare finns det ännu ingen misstänkt i ärendet, och polisens förundersökning pågår fortfarande.

Efter mordet på småbarnspappa i Landskrona – polisen utreder gängkopplingar 

22 april 2020, Regeringsgatan:

En 23-årig kvinna hugger sin sambo två gånger med en kniv. Ett av knivhuggen träffar hjärta och lungor och är det som dödar den 25-årige mannen, enligt polisutredningen.

Kvinnan har erkänt brottet. I larmsamtalet till SOS berättar hon själv att hon har skadat mannen med en kniv.

– Vi påstår att hon har gjort det i ett hastigt vredesmod, det är ett omotiverat aggressionsutbrott, sa åklagaren Ingegerd Jigin i samband med åtalet.

I augusti dömdes kvinnan till 16 års fängelse för mordet. Det är det enda mordfallet i Landskrona från 2020 som är uppklarat.

Knivhögg sin sambo till döds – döms till 16 års fängelse 

20 maj 2020, Stormgatan (misstänkt mord):

En kvinnan anträffas avliden i en lägenhet i centrala Landskrona. En man i 65-års åldern som bor på den misstänkta brottsplatsen häktas kort därpå, men släpps igen efter den tekniska undersökningen.

I februari 2021 är mannen fortfarande misstänkt, men inte frihetsberövad.

– Jag kan inte berätta mer om händelsen, varför man misstänker mord eller vad det finns för bevis mot mannen. Vi har en pågående förundersökning, säger Landskronas lokalpolischef Tina Anderberg.

Kvinna misstänkt mördad i Landskrona – man släppt på fri fot 

14 september 2020, Segergatan:

En man i 25-års åldern krockar med en stolpe i Landskrona. När polisen kommer till platsen misstänker de att skadorna mannen har inte är orsakade av olyckan. Enligt de initiala uppgifterna från polisen rör det sig om stickskador.

Snart kan polisen konstatera att mannen har skadats allvarligt mellan två bostadshus på Segergatan, och sedan lämnat området i en bil, i vilken han senare krockar. Mannen avlider på sjukhuset till följd av sina skador.

Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

I december häktas en 23-årig man misstänkt för mordet. Han släpps senare ur häktet, men är fortsatt misstänkt för brottet. En man i 20-års åldern grips i början av januari, och häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. En tredje misstänkt man grips i slutet av januari. Enligt åklagaren Lina Wiktor är de tre misstänkta männen bekanta med varandra och offret.

Åklagaren om mordet: De tre misstänkta är bekanta med varandra 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.