Myndigheterna i Helsingborg samarbetar mot den svarta ekonomin – följ med på en av razziorna. Foto: SVT

Så går myndigheternas razzior i Helsingborg till

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg har flera myndigheter sedan en tid tillbaka ett samarbete för att bekämpa den gråa och svarta ekonomin och ytterst stoppa den organiserade brottsligheten. Det handlar om allt från olovligt boende och olaglig livsmedelsförsäljning till bristande brandsäkerhet och alkohol och tobaksförsäljning.

– Vi har varit ute på flera verksamheter där man inte haft pant på sina läskburkar. Vilket man då måste ha i Sverige. Det har även handlar om rökning och om vattenpippor. Det har varit lokaler som varit smutsiga och biltvättar som inte haft reningsanläggningar, säger Lena Åkesson på miljöförvaltningen i Helsingborg.

Vid varje tillfälle är det en löst sammansatt grupp som åker ut. Vid denna kontroll var det tullen, kronofogdemyndigheten, miljöförvaltningen, räddningstjänsten, helsingborgshem och stadsbyggnadsförvaltningen som åkte iväg. De är alltid uppbackade av polisen då det alltid finns en viss osäkerhetskänsla vid tillslagen. Sammankallande är säkerhetsavdelningen i Helsingborgs kommun.

– Ofta är det rätt lugnt när vi kommer. Men det är ju det som är hela grejen. Att vi ska komma alla tillsammans och göra det som ett samverkansprojekt. Alternativet hade varit att vi kom vid sju olika tillfällen från sju olika myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.