Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När vattennivån blir för hög vid pumpstationen rinner det okontrollerat över till intilliggande Braån berättar Bengt Rahm. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Avlopp svämmar över till Braån – ”Förödande för fiskevattnet”

Uppdaterad
Publicerad

I Asmundtorp räcker pumpstationen för avloppsvatten inte alltid till när flödet blir för stort. Då svämmar överflödet in i Braån, något som kan bli förödande för fiskevattnet menar Saxån Braåns Fiskevårdsområdesförening (FVOF).

Bengt Rahm som är ordförande i Saxån och Braåns FVOF visar var överflödet rinner över till Braån samtidigt som han uttrycker sin frustration.

– Vi i Fiskevårdsområdesföreningen förvaltar fisken i vattnet här och vi är juridisk sakägare om det händer något med fisken eller vattendraget. Fisken dör, den försvinner för den fortplantar inte sig när det kommer ut avloppsvatten i ån, säger han.

”Händer vid akutsituationer”

Att avloppsvatten rinner ut från pumpstationer och andra avloppsanläggningar är inget ovanligt berättar Jörgen Hanak som är miljöchef på Landskrona kommun, tillsynsmyndighet för Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA, som driver anläggningen.

Och det är en av anledningarna till den uteblivna diskussionen med Fiskevårdsområdesföreningen.

– Det händer vid en akutsituation där det inte finns utrymme för en dialog. Någonstans måste man brädda, sen kan man så klart ha en dialog om var bräddningen sker någonstans. I Asmundtorp har vi ett magasin där vi kan lagra en del avloppsvatten, och det är en fördel för det minskar mängden avloppsvatten som kommer ut i ån, säger Jörgen Hanak.

Gör provtagningar

NSVA som driver anläggningen har tidigare i år haft en dialog med Landskronas miljöförvaltning för att åtgärda vissa brister på anläggningen i Asmundtorp.

Några av åtgärderna är att göra provtagning i samband med breddning och att klimatanpassa pumpstationen.

Följande åtgärder planerar NSVA vidta vid pumpstationen i Asmundtorp

  • Provtagning vid bräddning
  • Förslag att istället för att brädda i Asmundtorp släpps vattnet ut i Teckomatorp, Braån är recipient i båda orterna.
  • Backflödesventil (åtgärden planeras 2022 eller 2023).
  • Automatisk pump i magasinet (åtgärden planeras 2022 eller 2023, mer noggrann tidsplan kommer).
  • Klimatanpassa pumpstationen för att hindra problem med Braån (åtgärden planeras mellan 2023 och 2025, affärsplanen är inte antagen än)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer