Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cornelia Hain är anställd på ett LSS-boende och var en av de första kommunanställda som testades för covid-19 i torsdags förmiddag. Foto: Cecilia Hedlund

Nu testas sjuka kommunanställda i Helsingborgs coronatält

Uppdaterad
Publicerad
Först ut att testas för covid-19 i tältet i Helsingborg var sjukhusanställda. Nu utökas provtagningarna till att omfatta kommunanställda inom vård och omsorg som är hemma med förkylningssymptom.

Vid Region Skånes presskonferens i onsdags meddelade Eva Melander, region Skånes smittskyddsläkare, att läget på kommunernas äldreboenden är oroande.

– Det här är en känslig miljö med sköra och mottagliga patienter. Ungefär 10 procent av våra särskilda boenden är drabbade och vi ser i snitt sex till åtta nya fall per dag, säger hon.

Från och med torsdag kan region Skåne erbjuda provtagning för all personal inom vård och omsorg som har symptom. Det finns fem provtagningsorter i Skåne, varav Helsingborg är en.

Tester i Helsingborg

Testerna görs i ett tält intill Vita huset på sjukhusområdet, där även sjukvårdsanställda med symptom testas.

– Syftet är att få tillbaka så mycket personal som möjligt till våra äldreboenden, LSS-boenden och hemtjänst, säger Anna-Karin Albin, verksamhetschef på Helsingborgs lasarett.

– Rekommendationen är att man är hemma om man har luftvägssymptom och feber och gärna ytterligare två dagar efter att symptomen försvunnit. Det är ganska lång tid. Om vi kan ta reda på att det inte handlar om covid-19 så kan den anställda istället återgå när den känner sig tillräckligt frisk.

Sex-åtta nya fall per dag

Ett annat syfte är att minska sprittspridningen på äldreboenden i Skåne, sa smittskyddsläkare Eva Melander tidigare i veckan.

– Vi måste göra allt vi kan för att förebygga det.

Kommuntester

Visa

Här är kommunerna som ska låta sina anställda inom vård och omsorg testas i tältet i Helsingborg. Den anställda ska vända sig till sin chef, som beslutar om provet ska göras.

Helsingborg

Bjuv 

Båstad 

Höganäs 

Klippan 

Åstorp 

Ängelholm 

Örkelljunga 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet