Gaby fyller 33 på söndag. Hon har en utvecklingsstörning med autistiska drag och svårbehandlad epilepsi. Foto: SVT

Hårdare tolkning av lagen – då nekas Gaby assistans

Uppdaterad
Publicerad

I tolv år har Gaby haft ett eget hem och 138 timmars assistansersättning i veckan. Men nu vill varken Försäkringskassan eller Båstad kommun betala för den personliga assistansen.

– När jag fick beskedet från Försäkringskassan tänkte jag att det var ett skämt, men det var det inte, säger Monika Zetterqvist, Gabys mamma och gode man.

Gaby har en utvecklingsstörning med autistiska drag och svårbehandlad epilepsi. Hon kan vara utåtagerande och behöver ha personal som känner henne.

– Hon behöver personal hela tiden och varför inte då få kunna bo kvar på sitt eget lugna, harmoniska ställe där hon bott i tolv år, säger Monika Zetterqvist.

Omfattande behov

Trots att Gaby har ett omfattande behov av hjälp så bedömer Försäkringskassan att hon inte längre kommer upp i de 20 timmars grundläggande behov som är ett krav för att Försäkringskassan ska betala för personlig assistans.

TV: Se hela inslaget

Bakgrunden är att man efter ett antal domar gjort en mer restriktiv tolkning av lagen. Båstad kommun följer myndighetens exempel och tycker att Gaby ska ansöka om gruppbostad.

– Det är hennes rätt att bo kvar i sin lägenhet och hon ska inte in på ett gruppboende eller särskilt boende. Det fungerar inte för henne då blir hon stressad och orolig och otrygg, säger Monika Zetterqvist.

Kommunen hänvisar till sekretess och uttalar sig inte. Försäkringskassan pekar på ny rättspraxis.

Liknande ärenden

Monika Zetterqvist har begärt och fått inhibition av besluten – det vill säga att de skjuts upp –  och driver ärendet till förvaltningsrätten. Gabys fall är bara ett av många liknande ärenden som överklagats och som kan leda fram till en ny praxis . Det pågår också en statlig översyn av assistansersättningen.

– Jag har pratat med så många föräldrar både vad gäller Försäkringskassan och det kommunala LSS-stödet och de säger att de inte orkar, säger Monika Zetterqvist.

Och på frågan om hur hon själv mår svarar hon helt kort:

– Skit!

Gaby fyller 33 på söndag. Hennes mamma och hennes assistenterna hjälper henne tills vidare att leva ett liv som är så likt andras som möjligt. Imorgon tas deras ärende upp i förvaltningsrätten i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet