Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör piloterna på gamla F10 berätta

Deras uppdrag var: Försvara Sveriges luftrum under kalla kriget

Uppdaterad
Publicerad
För 20 år sedan stod F10 i Ängelholm på topp – men bara ett år senare kom beslutet att hela verksamheten skulle läggas ner. I dag vårdar F10:s kamratförening minnet av den gamla flottiljen.
– Många som kommer hit förvånas över vilken kapacitet vi hade, säger Ulf Ohlsson.

För 20 år sedan, i september 1999, pekade det mesta uppåt för F10 i Ängelholm. Då rullade det första JAS-gripen planet in på området. Därmed skulle F10 bli den andra JAS-flottiljen i Sverige.

Arbetstillfällen upplevdes säkrade för en lång tid framöver.

Men året därpå, trots jättelika satsningar i bland annat en ny JAS-hangar, kom beslutet att hela flottiljen skulle avvecklas. Det var ett led i att banta det svenska försvaret.

Vill berätta om livet bakom grindarna

Vad som återstår av den gamla flygbasen i dag finns delvis att se på Ängelholms flygmuseum, som drivs av F10 Kamratförening.

– Vi vill berätta om livet och folket bakom grindarna, som var stängda för de flesta, säger Ulf Ohlsson, före detta jaktpilot och en av initiativtagarna till Ängelholms flygmuseum.

På museet märker man av en nyväckt försvarsintresse hos allmänheten. Många vill veta mer om den militära och civila upprustningen under decennierna efter andra världskrigets slut.

Ett lag bakom flyget

Åren efter andra världskriget fram till 1991 kom att präglas präglades av kapprustning och terrorbalans mellan stormakterna Sovjet och USA.

De var också under de decennierna som Sverige byggde upp sitt luftförsvar.

Flygflottiljen F10 i Ängelholm, med cirka 1000 anställda, hade till uppgift att skydda hela södra Sverige från angrepp. Två jaktflygplan stod i ständig beredskap, dygnet runt, för att mota inkräktare.

– Vi var gränsvakterna. Vi skulle se till att inga militära flygplan flög över våra gränserna, säger Urban Möhrén.

För att hålla flygplanen i luften fanns, förutom piloterna, även en rad andra yrkesgrupper: bland annat flygtekniker, ingenjörer, telekommunikatörer, meteorologer och så värnpliktiga.

– Det var ett teamwork, säger Ulf Ohlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer