Kullen kan få nytt, marint naturreservat. Foto: Jessika Jellbom

Havsbotten utanför Kullen föreslås bli naturreservat

Publicerad

Ett nytt, marint naturreservat utanför Kullen ska skydda havsbotten och därmed gynna beståndet av fisk, sjöfågel och tumlare.

Länsstyrelsen Skåne föreslår ett nytt marint naturreservat för att skydda de djupa havsbottnarna utanför Kullen och Bjärehalvön. Detta för att värna den biologiska mångfalden bland de bottenlevande djuren.

Gynnar djurlivet

Det skulle gynna fiskbeståndet och möjligheten att fiska hållbart, menar länsstyrelsen, men även sjöfåglar och tumlare lär dra fördel av reservatet. Tumlarna som lever i det här området har utvecklat en nedåtriktad nos som man antar är en anpassning till att äta mer bottenlevande föda.

Mer liv än väntat

För två år sedan lät länsstyrelsen filma havsbotten på 300 platser i de djupa delarna av Kattegatt och upptäckte då att det finns gott om djur som gräver i bottnarna här, exempelvis musslor och koralldjuret sjöpenna, och att detta troligen gynnats av att man inte fått fiska i delar av området sedan 2009.

Mer skydd planeras

Nu går länsstyrelsen vidare med att bilda ett marint naturreservat utanför Kullen och Bjärehalvön, men mer exakt var och hur stort det blir är inte avgjort än.

Tidigare i år föreslog länsstyrelsen att ett större område i södra Kattegatt skulle skyddas som Natura 2000-område och så kallat Marine Protected Area enligt OSPAR (Oslo-Paris-konventionen), med syfte att öka skyddet för framför allt tumlare och sjöfåglar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer