Foto: Lars Dahmén, idag vd för Bonnier tidskrifter, var ansvarig utgivare för Helsingborgs dagblad vid publiceringen av granskningen.

HD friades i tryckfrihetsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs Dagblad friades på alla punkter i tryckfrihetsmålet i tingsrätten. En seger för god journalistik, kommenterar den dåvarande ansvarige utgivaren.

För ett par år sedan gjorde tidningen en granskning av det omdiskuterade ämnet kolloidalt silver. I artiklarna pekades ett företag ut som enligt tidningen marknadsförde och sålde kolloidalt silver som läkemedel mot bland annat cancer.  

Grovt förtal, ansåg företagets vd Anders Sultan och stämde den dåvarande ansvarige utgivaren på HD, Lars Dahmén, för grovt förtal.

Tryckfrihetsmålet har pågått i Helsingborgs tingsrätt i tre dagar och avslutades på torsdagskvällen.

Då kom också beskedet: juryn friade HD på alla punkter.

En seger för god journalistik

– Det känns jätteskönt, säger Lars Dahmén som idag är vd för Bonnier tidskrifter.

– Vi har förstås varit säkra på vår sak hela tiden. Men det är ändå en lättnad att juryn friade oss. Det är frustrerande att sitta anklagad och det kändes så klart lite pirrigt när juryn sammanträdde, fortsätter han.

Han ser också juryns beslut som en seger för den goda och granskande journalistiken.

– Domen visar att det är en styrka att ha en redaktion som slår vakt om den. Det är inte minst viktigt i dessa dagar när det finns en diskussion om falska nyheter och alternativa fakta. Granskningen av kolloidalt silver var gjordes enligt alla konstens regler och jag är stolt över att jag var med då.

Får inte kallas medicin

Läkemedelsverket har nu förbjudit Anders Sultans företag att marknadsföra och sälja kolloidalt silver som effektivt mot sjukdomar. Medlet är inte godkänt som läkemedel utan får idag bara säljas som ett medel för vattenrening.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt Anders Sultan utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer