Nu införs ordningsvakter på Söder i Helsingborg. Ann-Charlotte Wedelsbäck är stadsutvecklingsstrateg på kommunen. Foto: Roger Bengtsson

Helsingborg inför ordningsvakter på Söder

Publicerad

Ordningsvakter kommer från och med i höst att patrullera området kring Gustav Adolfs torg på Söder i Helsingborg. Kostnaden för vakterna kommer kommunen att stå för.

– Vi hoppas att ordningsvakternas närvaro ska påverka tryggheten på och kring torget på ett positivt sätt, säger Ann-Charlotte Wedelsbäck, stadsutvecklingsstrateg på Helsingborgs kommun.

I stadens trygghetsdialoger med de boende och i polisens trygghetsmätningar så är den upplevda otryggheten betydligt större på Söder än i andra delar av centrala Helsingborg.

Införandet av ordningsvakter är en del i ett långsiktigt arbete för att förbättra stadsdelen och inte resultatet av några enskilda händelser under den senaste tiden. Området som berörs är Gustav Adolfs torg och de intilliggande gatorna.

– Ordningsvakternas arbete är framförallt förebyggande, medan polisen står för det reaktiva arbetet på Söder, förklarar Ann-Charlotte Wedelsbäck.

Polisen: ”Inget misslyckande”

Från polisens sida välkomnar man Helsingborgs satsning på ordningsvakter.

– Det ger polisen mycket bättre möjligheter att förebygga men också att klara upp eventuella brott, säger Johan Mangbo, samordnare på polisen i Helsingborg.

Han ser inte det som ett misslyckande från polisens sida att kommunen inför ordningsvakter för att öka tryggheten.

– Nej. Givet de förutsättningar som vi på polisen har, så har vi visat mycket goda resultat i vårt arbete för att minska kriminaliteten och öka tryggheten på Söder, säger Mangbo.

Kommunen står för kostnaden

Ordningsvakterna kommer att börja sitt arbete på Söder någon gång i höst. Kostnaden kommer Helsingborgs kommun att stå för.

För att ordningsvakter ska kunna patrullera i ett område krävs det att polisen utser platsen till ett så kallat paragraf 3-område och ger sitt tillstånd. Ett sådant finns nu för stadsdelen.

Tillståndet gäller till sommaren 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.