Helsingborg kan bli Årets klimatstad 2020 Foto: Johan Dernelius /SVT

Helsingborg nominerat till Årets klimatstad

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg har nu chansen att få titeln Årets klimatstad 2020 för sitt miljöarbete. Tillsammans med Uppsala och Växjö är de finalister i Världsnaturfonden WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge.

I Helsingborgs miljö- och hållbarhetsarbete har Världsnaturfonden bland annat noterat att staden har minskat matsvinnet med 40 procent i de kommunala skolorna och att det finns en ny eldriven stombusslinje i staden.

– Helsingborg har ett ambitiöst klimatarbete och deras insatser lokalt är i linje med vad som krävs för att nå Parisavtalet, säger Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer Världsnaturfonden.

Sabina Andrén, WWF Foto: Världsnaturfonden WWF

– Att vi pekas ut som en lyckad miljökommun är fantastiskt kul, säger Johan Westerlund (C), ordförande i miljönämnden i Helsingborg.

Offensivt miljöarbete

Sabina Andrén nämner också omställningen från flyg till tåg inom kommunens organisation som ett bra exempel.

– Helsingborg visar att de är en offensiv och positiv aktör med ett bra ledarskap som kan inspirera andra städer, menar Sabina Andrén.

Utsläppsfritt 2035

Ett av målen för Helsingborg är att bli utsläppsfritt 2035.

– Vi tittar på hur man kan lagra in koldioxid på olika sätt för att minska utsläppen, säger Johan Westerlund.

Städer viktiga

Över hälften av världens befolkning bor i städer och därför menar Världsnaturfonden att arbete riktat mot städer är av stor betydelse.

– Städer är avgörande för att vi ska klara klimatmålen och det är bråttom att vända utsläppskurvan, menar Sabina Andrén.

I maj ska den svenska vinnaren utses och firas vid en prisceremoni som i och med coronakrisen blir digital. I höst kommer en global vinnare att utses. Förra året var det Uppsala som vann den internationella titeln som Världens klimatstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.