Trots badväder avråder Helsingborgs kommun från bad på flera av badplatser på grund av höga bakteriehalter. Foto: SVT / TT

Höga bakteriehalter – badförbudet i Helsingborg utökas

Uppdaterad
Publicerad

Höga bakteriehalter gör att Helsingborgs stad avråder från bad på flera platser. De senaste vattenproverna dömer ut Fria bad, Kallis och Tropical beach som otjänliga tills nya prover genomförts.

Redan förra veckan gick kommunen ut med en avrådan från att bada vid Fria bad efter att prover visat att vattnet innehöll höga bakteriehalter. Nu utökas badförbudet till ytterligare två badplatser och kommunen har satt upp skyltar på de aktuella baden.

Regn ligger bakom

De höga bakteriehalterna beror bland annat på kraftiga regn natten mot måndagen. Enligt kommunen har regnvattnet dragit med sig smuts från gator och torg som runnit ut i sundet och fyllt stadens vattenrör som är kopplade till reningsverket. Reningsverket hinner då inte med att rena allt vatten åker ut i Sundet.

– Vi gjorde testet i måndags och fick svar idag. De som använder kommunens bad-app fick röd flagg direkt i måndags eftersom appen får information från reningsverket, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.

Kan vara i dagar

Nytt prov kommer att tas om några dagar.

– Det här är givetvis tråkigt. Vid provtagningstillfället var det strömt och blåsigt och vattnet var grumligt. Det är alltid svårt att avgöra vad ett enskilt dåligt provsvar beror på, men vi vet att bland annat kraftiga regn och de bräddningar som ofta görs i samband med det påverkar, uppger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer