De eldrivna dragbilarna (t.v.) är snarlika dragbilarna som används idag (t.h.). Den stora skillnaden är tre batterier som ersatt förbränningsmotorn. Hör mer i klippet. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Nya elbilar ska minska både koldioxid- och bullernivå i Helsingborgs hamn

Publicerad

Fyra dragbilar har köpts in till Helsingborgs hamn. En har levererats och väntas tas i bruk de närmsta veckorna. Hamnens satsning är en del av Helsingborgs mål att bli fossilfria till 2024.

Dragbilarna fraktar containrar mellan skepp och hamn i ett löpande band. Därför krävs det att de laddas på raster och nätter för att de ska klara av att dra flera hundra ton under ett helt arbetspass.

I videon kan du se och jämföra de gamla dragbilarna med den nya eldrivna modellen.

– Tanken är att dragbilarna ska minska både koldioxidutsläpp och bullernivån i hamnen. Vi inleder arbetet med att utbilda personal och testköra de närmsta veckorna, säger Christina Argelius, teknisk chef för Helsingborgs hamn.

I dagsläget körs dragbilarna på så kallad HVO-diesel och släpper då ut cirka 5,6 ton koldioxid per fordon och år. Motsvarande utsläpp från de nya eldrivna dragbilarna är noll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.