Ett tiotal kräkande barn fick upp Helsingborgs lasarett i stabsläge. Foto: Björn Lindgren/TT

Helsingborgs lasarett i stabsläge efter tiotal magsjuka barn

Publicerad

Från 15.30 och framåt kom ett tiotal magsjuka barn in till Helsingborgs lasaretts akutmottagning – något som fick sjukhuset att gå upp i stabsläge för att kunna omfördela resurser.

– Främsta skälet till stabsläget var att man inte visste om det skulle komma in fler, säger Thomas Nilsson på Region Skånes pressjour.

I och med införandet av stabsläget kunde man omdisponera personal och akuten fick stöd från barnverksamheten.

– Vid 18-tiden hade man läget under kontroll. Stabsläget infördes preventivt men lär vara i gång hela kvällen, säger Thomas Nilsson.

Oklar orsak

Enligt Helsingborgs Dagblad, som var först med att rapportera om nyheten, ska Vasalundsskolan tidigare under tisdagen fått skicka hem ett tjugotal barn som blivit magsjuka eller kräkts. Orsaken bakom är okänd.

– Mellanstadiebarnen har inte haft symptom, ont i magen eller kräkts. De som vi vet om är ett 20-tal barn på lågstadiet. Inga lärare har blivit sjuka, säger skolchefen Patrick Enehav till tidningen.

Vidare berättar tidningen att skolan varit i kontakt med miljöförvaltningen för att undersöka om det kan bero på matförgiftning och ska under onsdagen kontakta smittskydd Skåne för att se hur man vidare hanterar situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.