Helsingborgs lasarett har beredskap för om en tredje våg skulle drabba Skåne – hör stabschefen berätta mer här. Foto: TT/Region Skåne

Helsingborgs lasarett tar höjd för en tredje våg

Publicerad

Antalet smittade av covid-19 minskar i Skåne och i landet i stort. Men på Helsingborgs lasarett tar man nu höjd för att smittspridningen kan öka igen och har beredskap för en tredje våg.

Flera länder i Europa har visat en uppgång av antalet coronafall efter den så kallade andra vågen. Helsingborgs lasarett tar höjd för att en tredje våg skulle kunna drabba även Skåne.

– Våra planer gör att vi klarar en tredje våg så det är vi inte oroliga över. Vi får hoppas att det inte kommer en tredje våg men vi har beredskapen för det, säger Fredrik Jonsson, stabschef Helsingborgs lasarett.

Sjukhuset kan däremot inte planera för när en eventuell tredje våg skulle kunna komma.

– Vi vet inte när och om det kommer en tredje våg över huvud taget. Tittar man internationellt har flera länder uppvisat en tredje våg men de har också delvis haft andra kurvor och kommit i olika faser så det är i princip omöjligt att veta om det kommer och när i så fall, säger han.

Hör stabschefen Fredrik Jonsson berätta mer om hur Helsingborgs lasarett planerar för en eventuell tredje vår i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.