Här är utanför Helsingborgs lasarett ska ett större tält monteras upp. Foto: SVT

Lasarettets kamp mot corona – bygger ut med stort tält: ”Kommer att bli tufft”

Uppdaterad
Publicerad

I början av nästa vecka är en helt ny del av Helsingborgs lasarett klar – ett tält som ska monteras upp framför huvudentrén. Så ska sjukvården få ökad kapacitet.

Redan nu förbereds marken framför lasarettet. Bänkar och flaggstänger tas bort och marken jämnas ut. Senare i veckan kommer tältet och så småningom ska det dras in vatten, el och avlopp.

Men det är fortfarande oklart vilken vård som ska bedrivas i det nya tältet.

Coronavirus i Skåne

– Det beslutet ska tas senare i veckan, säger sjukhuschef Harald Roos i ett internt informationsblad.

Ängelholm tar över operationer

Lasarett förbereds för en ökad ström av coronasmittade patienter.

– Vi kan konstatera att vi sannolikt kommer att behöva använda ytterligare en vårdavdelning för vård av infektionspatienter. Översyn av vilka alternativ som finns har påbörjats, säger Harald Roos.

Dessutom tar Ängelholms sjukhus över en del av akuta operationer som normalt görs i Helsingborg.

– Den planerade operationsverksamheten i Ängelholm till en miniminivå, säger Harald Roos.

Kraftsamling kring covid-19

Nedtrappningen i Ängelholm startar omgående.

– Den är ett led i att säkra att den akuta verksamheten har tillgång till den personal och det material som behövs och ingår i kraftsamlingen kring hanteringen av covid-19.

Harald Roos talar om den stora utmaningen som nu väntar.

– Vår uthållighet kommer att vara avgörande. Det kommer att bli tufft, men jag är övertygad om att vi kommer att klara detta så länge vi står tillsammans och hjälps åt, säger han.

Men hur ser utmaningen ut? Det vet ingen riktigt idag.

– Vi är i början av epidemin och följer vi utvecklingen i de andra länderna så kan vi vänta en kraftig ökning av antalet smittade. Men man kan också säga att vi planerar för det värsta och hoppas på det bästa. Mycket handlar om hur folk beter sig, tvättar händer, inte samlas i stora grupper och låter bli att besöka gamla, säger sjukhusstyrelsens ordförande Anders Lundström(KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet