Emma Brobeck och Elin Nilsson har vetat i en månad att de är antagna till EM i brottning. Nu går träningen in i en lugnare fas för att formtoppa inför nästa vecka då mästerskapet drar igång. Foto: Minna Korsgren

Helsingborgsbrottare siktar mot medalj i EM

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg Wrestling team har länge satsat på dambrottningen i staden. I helgen åker Elin Nilsson och Emma Brobeck till Serbien för att ställa upp i stundande EM.

Den ena åker till EM för att ta revansch efter fjolårets utslagning i bronsstriden, den andra för att uppleva sitt första mästerskap någonsin. SVT Nyheter Helsingborg träffar Elin Nilsson, 22 år, och Emma Brobeck, 23 år, när det bara återstår dagar innan avresan till Novi Sad i Serbien.

 – Jag har skjutit upp bantningen in i det sista. Vi fick besked att vi var antagna för ungefär en månad sedan. Sedan dess har vi haft en intensiv träningsperiod men nu lättar den upp något för att toppa matchformen till nästa vecka, säger Elin Nilsson.

Hennes match är först på fredag medan klubbkompisen Emma går upp på mattan redan onsdag nästa vecka. De tävlar i olika viktklasser men har tränat ihop länge.

– Det är klart att jag alltid går in i en match med målsättningen att vinna men för mig kommer bara erfarenheten av att delta i ett mästerskap vara en stor vinst, något jag kommer ta med mig inför framtida satsningar, säger Emma Brobeck.

De är ett tiotal tjejer som tränat tillsammans sedan de var små i Helsingborg och som nu kommit upp i seniorålder. Framtiden ser ljus ut för Helsingborg wrestling team som gjort en långsiktig satsning på just dambrottningen.

Emma Brobeck, 23 år, ställer upp för första gången i ett mästerskap, men går in med inställningen att varje match ska vinnas. Foto: Minna Korsgren

Målet är inställt på OS år 2020

– Vi tränar mellan åtta till tio timmar i veckan och har en otrolig gemenskap. Att vi är så många som tränar seriöst i elitgruppen gör att träningskvalitén blir väldigt hög. Alla ställer upp för varandra. Det har vi märkt inte minst sedan vi fick besked om att vi ska tävla i EM. Hela gruppen har tränat tillsammans med oss, säger Elin Nilsson.

Alla tävlar dock inte för Helsingborg wrestling team. Bland annat ingår OS-brons medaljörerna sedan i somras, Jenny Fransson och Sofia Mattsson i gruppen som regelbundet tränar i Helsingborgs arena. I gruppen ingår även Johanna Mattson som också kommer åka till EM nu i veckan som tävlar för Gällivare.

Elin Nilsson kom femma i EM i fjol, då hon förlorade en av de två bronsmatcherna. Nu går hon in för att ta revansch. Foto: Minna Korsgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.