Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Med Conny Palmkvists nya bok om danska judar som flydde över Öresund på 40-talet hoppas författaren kunna få människor att fundera kring vem man blir i kris. Foto: Carl Magnus Lindström/SVT/arkiv

Så räddade skåningar danska judar under andra världskriget

Publicerad

Författaren Conny Palmkvist har skrivit en bok om personerna som hjälpte danska judar att fly över sundet under andra världskriget. 
- Det första de sa var alltid “välkommen till Sverige” på tydlig skånska, säger Conny Palmkvist om undsättarna i Helsingborg och Helsingör på 40-talet.

I Helsingborgaren Conny Palmkvists nya bok beskriver han hur danska judar räddades undan deportation till koncentrationsläger, och hur några individer i Helsingör och i Helsingborg kom att spela en avgörande roll för tusentals människors överlevnad.

Författaren tycker att svenskars engagemang i flyktingar under krigsåren har fått för lite uppmärksamhet.

– När man tittar över Öresund ser det ser rätt kort ut, men mitt i natten i kolmörker, du ser ingenting, det är tyska patrullbåtar och minor överallt. Då var resan rätt mycket längre, säger Conny Palmkvist.

Han hoppas att boken ska få människor att fundera kring vem man blir i kris.

– Man vet inte i vilken position man hade hamnat i en kris. Man vet inte förrän man ställs inför att det sker, säger Conny Palmkvist.

Hör mer om 40-talets flykt över sundet och om Conny Palmkvists bok i programmet Sverige! på lördag kväll eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer