Efter flera år med tuff ekonomi är nu klubbens arbetsmiljö under granskning. Foto: SVT

HIF hotas med 30 000 i vite för brister i arbetsmiljön

Publicerad

Förra året anmäldes Helsingborg IF till Arbetsmiljöverket av facket för brister i bland annat sättet att hantera kränkningar på. Nu hotar verket med ett vite på 30 000 kronor om inget händer.

Det kom larm till fackförbundet Unionen från anställda på HIF:s kansli om en arbetsmiljö som präglades av kränkningar.

SVT Nyheter Helsingborg har pratat med en av dem som känt sig utsatta. Idag har både han och flera andra lämnat klubben.

– Det var ett helvete att gå till jobbet på morgonen. Det handlade om utfrysning som att ledningen inte hälsade på morgonen och att man inte bjöds in till möten som man borde ha varit med på. Rena mobbningen, berättar han.

HIF hotas av vite

Nu har Unionen gått vidare till Arbetsmiljöverket som ställt sig bakom de fackliga kraven. Före den 15 maj måste HIF ha skaffat sig rutiner för att hantera kränkande särbehandling och för att ha koll på både den fysiska och sociala arbetsmiljön.

Annars hotar ett vite på 30 000 kronor.

HIF:s ordförande Krister Azelius medger att det saknas rutiner.

– Det är bara att göra en pudel. Nu är arbetet i full gång med att dokumentera de rutiner som Arbetsmiljöverket kräver, säger han.

– Vi måste ha rutiner för att tidigt fånga upp potentiella arbetsmiljöproblem och för att göra något åt dem.

”Det fanns inga klagomål”

Vad säger du om anklagelserna om utfrysning av anställda?

– Det är inte bra om någon upplever att det varit så. Men generellt tycker jag att anklagelserna är för oprecisa för att jag ska kunna kommentera dem, säger Krister Azelius.

Samtidigt betonar han att en enkät som gjordes bland medarbetarna i höstas inte gav en sådan bild.

– Där fanns inga klagomål på arbetsmiljön, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.