Nova Karlsson (till vänster) och Saga Andersson går på Filborna idrottsgymnasium – och drömmer om proffskarriärer som fotbollsspelare. De välkomnar HIF:s nya satsning på flickfotboll. Foto: Cecilia Hedlund

HIF startar flicklag – applåderas av spelare

Publicerad

Nästa år öppnas portarna till Olympia för första gången för flickor. I framtiden hägrar ett allsvenskt damlag. Bra, tycker elitsatsande damfotbollsspelare i Helsingborg.

HIF:s styrelse har fattat beslutet och sponsorer är klara. Nästa år startar klubben fotboll för flickor.

Målet är att så småningom få ett allsvenskt damlag.

De fotbollsspelande tjejerna Nova Karlsson och Saga Andersson går på Filborna idrottsgymnasium och spelar hos Eskilsminne i division 1-laget respektive division 2-laget. Båda drömmer om en framtid som elitspelare, helst utomlands.

De välkomnar HIF:s satsning:

– Det är en elitklubb som alla ser upp till. Det här kan locka fler tjejer till fotbollen, säger båda.

Gynnar alla klubbar

Men vad tycker de etablerade damfotbollsklubbarna när stadens elitklubb nu också riktar in sig på spel för tjejer? Claes Ohlsson, ordförande för Eskilsminne, är inne på samma spår som Saga och Nova.

– Att fler satsar på flickfotboll gynnar alla klubbar på sikt. Det ökar intresset bland tjejerna och idrotten behöver fler som spelar, säger han.

Och tillägger:

– Men det kommer att ta ett antal år innan HIF kan bygga ett eget damlag och då måste de börja i division 4.  Och det är klart att på fotbollsplanen kommer vi att kriga mot deras lag, säger Claes Ohlsson.

I videon ovan kan du höra Saga Andersson, Nova Karlsson och HIF:s ordförande Christer Azelius prata mer om HIF och damfotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.