Klimataktivister hindrade ett flygplan att lyfta på Ängelholms flygplats. Foto: Johan Nilsson/TT

Hindrade flygplan från att lyfta – sju personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En grupp klimataktivister försökte förra året hindra ett flygplan från att lyfta från Ängelholms flygplats, bland annat genom att en av dem limmade fast sig på flygplanet. Nu åtalas sju personer för skadegörelse.

Det var i slutet av augusti förra året som ett flygplan till Arlanda hindrades från att lyfta från Ängelholms flygplats. En grupp klimatktivister sa sig stå bakom händelsen.

Personerna hade köpt flygbiljetter och på så sätt kommit ut till flygplatsplattan. Där limmade en av dem fast sina händer på flygplanet.

– Hon hade någon form av lim på händerna och ställde sig framför flygplansnosen med händerna på den, sa flygplatsens vd Christian Ziese till SVT förra året.

Förnekar brott

Två personer klistrade även upp lappar på dörrar, fönster och informationstavlor. Nu åtalas sex män och en kvinna för skadegörelse och ringa skadegörelse.

Som målsägande står Ängelholms flygplats, SAS och Nordic Aviation. SAS yrkar på 15 000 i skadestånd för den extra personalkostnad som behövdes för att ta bort limrester från planet.

Som bevis finns bland annat en video från en livesändning på sociala medier och fotografier.

Alla förnekar brott men en del av personerna vidgår händelseförloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.