Gittan Larsson, hobbyfiskare. Foto: SVT

Hobbyfisket hotas – förslag kritiseras av entusiaster

Publicerad

En nytt regeringsförslag vill göra det förbjudet för fritidsfiskare att använda bland annat fiskenät. Något som Kullens Fiskareförening kritiserar – under torsdagen bjöd de in politiker till fiskehamnen i Nyhamnsläge.

Utredningen är gjord av Havsmyndigheten HAV, på beställning av regeringen. Den visar att fiske med nät och andra mängdfångande fiskeredskap ska förbjudas för alla utom yrkesfiskare.

I Nyhamnsläge träffar vi hobbyfiskaren Gittan Larsson. För henne betyder fisket mycket.

– Jag har kanske fått upp 25 skrubbor den här sommaren. Det är inte mycket, men det räcker för min frys, säger hon.

Hon kritiserar förslaget från regeringen.

– Varför skulle de ta bort fiskenäten? Då kan man ju inte fiska några skrubbor. Jag förstår att de vill ha bättre koll på bestånden, men då kan vi ju rapportera in fångsten i stället, säger hon.

”Skadar en långvarig tradition”

Marianne Pettersson (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

– Förslaget kommer säkert förändras mycket innan det blir helt fast. Jag vill hitta en gyllene medelväg där hobbyfisket kan bestå och fiskebeståndet kan bevaras. För utan fisk i haven kan vi inte ens ha något hobbyfiske, säger hon.

Swen Nilsson, ordförande i Kullens Fiskareförening. Foto: SVT

Swen Nilsson är ordförande i Kullens Fiskareförening.

– Jag hoppas politikerna lyssnar på oss. Det här skadar en långvarig tradition, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.