Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens ordförande i Höganäs om den målade gatan. Foto: Simon Melin/SVT

Höganäs rustar för sin första Pridefestival – med regnbågsfärgad gata

Publicerad

Allt började med ett olagligt övergångsställe i prideflaggans färger. Höganäs fick bakläxa av polisen och tvingades ta bort färgen.

Men det stoppade inte kommunen som tänkte om. Resultatet är en hel gata i regnbågens färger.

– Det är ett viktigt ställningstagande både utåt och inom Höganäs. Det här är värden som börjar ifrågasättas i vår omvärld och vi vill i Höganäs signalera att HBTQ-frågorna är viktiga, säger Pär Ragvald som är stadsmiljöchef.

Kultur- och fritidsförvaltningen har hakat på för att anordna stadens första Pridefestival den 27 maj.

– Det blir en minipride på den här gatan, alltså inget tåg. Men det är viktigt att även vi på en liten ort påminner om allas lika värde och rättigheter, säger kultur- och fritidschefen Anneli Sjöborg.

Hela programmet är inte spikat än men flera handlare har hört av sig och vill delta, enligt Sjöborg som utlovar musik och underhållning för under festivalen.

– Dessutom bjudit in Albin Ganovic som arrangerar pridefestivalen i Helsingborg, berättar kultur- och fritidschefen Anneli Sjöborg.

Inspiration från Island

Allt började med att kommunen förra året målade ett övergångsställe i regnbågens flaggor. Polisen lokalt uppmärksammade tjänstemännen på att detta är olagligt.

– Så vi fick ta bort det. Men i Höganäs växlar vi alltid upp. Det var en av våra anställda som såg hur man i Reykjavik målat en hel gata och det nappade jag direkt på, säger Pär Ragvald.

Nu har man även tänkt till angående säkerheten. I och med att färgerna skulle kunna påverka sikten på gatan kommer en varningsskylt att sättas upp.

Har redan en ”Pridesgata”

I Höganäs finns sedan gammalt Pridesgatan, uppkallad efter en skotsk familj som bott i Pridesgården.

– Men det kändes ju givet att det var den gatan vi skulle färglägga, säger Pär Ragvald.

Färgen kommer att hålla i ungefär ett år och om det blir en permanent satsning återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.