Vilhelm Fornbacke vill använda skolmaten för att lyfta frågor om skolbudgeten. Foto: Privat/SVT

Höganäselev skapar debatt genom äcklig skolmat

Publicerad

Vilhelm Fornbacke tycker att politikerna i Höganäs nedprioriterar skolan. Det vill han belysa genom att lägga ut bilder på vad han anser är allt sämre skolmat.

I början av april startade 17-årige Vilhelm Fornbacke instagramkontot som på några veckor fått tusen följare. Där publicerar han bilder och videoklipp på vad han menar är äcklig skolmat.

– Maten är bara ett bra slagträ, jag vill visa på större problem där skolorna i Höganäs nedprioriteras, säger han.

Vilhelm Fornbacke säger att han fått blandad respons på sitt initativ. Många skickar filmer på skolmaten, men många anser också att han är bortskämd som klagar.

– Jag riktar mig till kommunhuset och politikerna, inte personalen i matsalen eller skolan. Jag är såklart tacksam för att jag får lunch här, men man kan samtidigt försöka förbättra saker.

Skolan: ”Engagerade elever är bra”

Skolan var inledningsvis skeptiska till kontot som de var rädda skulle misstas för att vara en av skolans officiella konton.

– Engagerade elever är bra och jag tycker nog det är bra som det har blivit av det hela. Jag känner att det blivit en diskussion, säger Petra Arnekull, rektor på Kullagymnasiet.

Enligt utbildningsnämndens ordförande Pia Möller (M) har det inte gjorts några budgetnedskärningar på Höganäs skolor men hon tycker elevengagemang är positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.