Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nu är det högsäsong för vinterbad

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg är unikt med tre stora kallbadhus som är öppna för allmänheten. Intresset för att vinterbada bara växer. Men det är inte längre manliga stammisar som är i majoritet i bastun idag. Utan det är damerna som ökar starkt. Nu är det hälften – häften.

– Här förenas badarna med vitt spridda bakgrunder och åldrar för en meditativ stund där alla kan vara sig själva. Och det är damerna som ökar mest. De hittar hit för hälsans och friskvårdens skull, säger Mia Jansson som är föreståndare för både Kallis och Pålsjöbaden.

Stadens tredje kallbadhus finns på Råå.

Kallis hade nästan 30 000 besökare förra året, en ökning med drygt 30 procent eller cirka 4 500 jämfört med 2017. Pålsjö har en något större publik: med cirka 95 besökare om dagen eller drygt 34 000 under 2018.

Under den gångna kallbadsveckan bjöds både nya och gamla badentusiaster på en mängd nya aktiviteter. Midnattsbad, morgonbastu och nybörjarsittningar var några av punkterna som stod på programmet.

I klippet ovan kan du se när damerna hoppar i det iskalla vattnet på Pålsjöbaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet