Melker Stangfall och Minna Bergquist går båda på Linåkerskolan i Svalöv och tycker att tryggheten har ökat på skolan sedan det sattes in kameror. Foto: Oskar Elfving Söderström

Så blev högstadiet i Svalöv tryggare med kameror

Publicerad

Efter sommaren sattes kameror upp på Linåkerskolan i Svalöv – och resultatet kom direkt. Elever kunde stängas av efter att ha utlöst brandlarmet under en skoldag. Sedan dess har larmen inte utlösts i onödan.

Efter sommaren sattes kameror upp på skolan i Svalöv och resultatet har varit omedelbart, enligt både rektorer och de elever som SVT träffar.

Tryggheten har ökat och incidenterna har minskat.

– Innan kunde brandlarmet gå minst en gång i veckan. Det var inte så jättekul, man fick gå ut och frysa. Men sedan kamerorna kom upp har det bara varit en grej som har hänt, säger Minna Bergquist som går i 8D på Linåkerskolan.

Elever fångades på film – blev avstängda

Heléne Rosengren är rektor på Linåkerskolan. Foto: SVT

Tidigare under höstterminen eldade några elever på skolan så att brandlarmet startade och skolan fick utrymmas. Eleverna fångades på film och fick ta konsekvenserna.

– De blev avstängda ett tag och det blev ett polisärende, säger Heléne Rosengren som är rektor på Linåkerskolan.

Men frågan om att sätta upp kameror var inte helt okomplicerad.

– Det känns ju lite konstigt att filma eleverna ur integritetssynpunkt men vi förstod snabbt att det handlar om trygghet snarare än övervakning, säger Heléne Rosengren.

Elevrådet ville ha övervakningskameror

Melker Stangfall som går i 8 C på skolan var med i elevrådet när förslaget om kameror kom upp förra året.

– Vi skrev ett brev till kommunen och sa att vi ville ha kameror, säger han.

– Innan gick brandlarmet igång ofta och folk smällde raketer i skolan.

– Det är precis som vanligt på skolan. Det är ju inte så att de sitter och tittar på oss konstant utan bara om det händer någonting, säger åttondeklassaren Minna Bergquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.