• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör ordförande Helena Åhlin förklara sin oro för distansundervisning. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Distansundervisning för högstadieelever oroar lärarfacket

Publicerad

Allt pekar på att Helsingborgs kommun kommer att följa Smittskydd Skånes rekommendation om distansundervisning för högstadieelever. Det oroar Lärarförbundets ordförande i Helsingborg, som menar att det finns risk för ökad arbetsbelastning för lärarna.

Inför terminsstart har Smittskydd Skåne gått ut med rekommendationen att högstadieelever ska undervisas på distans. En rekommendation som kommunerna kan välja att följa om de vill.

Under fredagen tar Helsingborgs kommun beslut om hur de ska göra.

Allt pekar på att kommunen kommer att lyssna på Smittskydd Skånes rekommendation, vilket i sin tur kan leda till en ökad arbetsbörda för lärarna. Det befarar facket.

Erfarenhet från förra året

Helena Åhlin, ordförande för Lärarförbundet Helsingborg, menar att den distansundervisning som gjorts på gymnasieskolor under förra året påvisar vissa risker för lärarnas arbetsmiljö.

– Det kan innebära dubbelarbete för lärarna om vissa elever får undervisning i skolan och vissa får undervisning på distans. Vi har inte råd med att lärare blir sjuka av utmattning, det räcker med att risken för covid-19 finns, säger hon.

I videon hör du varför Helena Åhlin är kluven i frågan kring distansundervisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet