Inger Hodgson målade bland annat Anders Tegnell under sin lockdown i Kalifornien. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Hon gjorde covidkonst under lockdown i Kalifornien

Publicerad

Pandemin gjorde att konstnären Inger Hodgson blev instängd i sitt hem i USA under 14 månader. Det blev en kreativ injektion och nu ställs bilderna ut på Höganäs Museum.

För 60 år sedan flyttade konstnären Inger Hodgson till USA men varje sommar kom hon hem till Sverige och Höganäs. Utom förra sommaren. Pandemin låste in henne men hon målade porträtt som aldrig förr. Nu ställs bilderna på Höganäs Museum.

– Under nedstängningen så började det med att man gick upp på morgonen och tittade på tv och följde vad som hände i Washington och sen började jag måla ansiktena som jag såg på nyheterna, säger Inger Hodgson.

Tegnell avbildad

Under pandemin dog Ruth Bader Ginsberg och Inger gjorde ett portätt av henne. George Floyd dödades och Barack Obama engagerade sig. Då blev det ett porträtt på den förre presidenten. Anders Tegnell hamnade på amerikanska nyheter så hans porträtt finns numera också upphängt på Höganäs museum.

– Som porträttkonstnär målar man ju efter levande modell och man berättar inte om man använder foto och man skäms lite grann. Men i detta fallet hade jag inget val och det kändes otroligt befriande, säger Inger Hodgson.

Utställningen pågår på Höganäs museum till den 31 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.