Erika och Björn Westerblad har försökt att få barn i fem år. Foto: Foto: Privat

Kämpade för barn i fem år

Uppdaterad
Publicerad

År 2012 började Helsingborgsparet Erika och Björn Westerblad med försöken att skaffa barn. Idag, fem år senare och efter fem provrörsbefruktningar har de fortfarande inte fått barn.

– Det känns för jäkligt. Jag varit nere i en djup depression efter de senaste två försöken, säger Erika Westerblad.

Efter att ha försökt i ett år sökte Erika och Björn Westerblad hjälp där det visade sig att Björns spermier inte var de bästa och Erikas ena äggledare inte fungerade som den skulle. Chansen till att Erika och Björn skulle kunna bli föräldrar var alltså inte stor.

Fem IVF-behandlingar

Efter tre misslyckade provrörsbefruktningar visade graviditetstestet äntligen plus. Men lyckan blev kortvarig när Erika Westerblad började blöda efter bara några dagar. När paret gjorde ännu ett försök hände samma sak igen.

– Allt bara rasade, man klamrar sig fast vid hoppet. Hela livet har kretsat kring barnlösheten, det har varit så i fem år, säger Erika Westerblad.

Under en period tog Erika Westerblad bort sitt konto på sociala medier för att hon mådde så dåligt av att se alla bilder på barn.

– Jag tänkte att jaha vad ska vi göra med våra liv då, säger hon. Vad ska vi fylla tiden med?

Erika Westerblad vill lyfta ämnet ofrivillig barnlöshet och säger att man aldrig får höra om att det faktiskt är svårt att få barn. Hon tycker att man ska börja prata om ämnet redan i skolan.

–Jag tror det är därför det är så tabu. Du får bara veta att du ska skydda dig mot att bli gravid, säger hon.

Varit öppna om det

Erika och Björn har Westerblad hela tiden varit öppna med sin kamp och har fått mycket stöd från vänner och familj. Erika Westerblad har också valt att skriva om deras kamp på sin blogg.

– Det finns inte många bloggar som skriver om hur man faktiskt känner av att inte kunna få barn, berättar hon. Vi diskuterade i ett år om vi skulle ta upp det i bloggen, berättar Erika Westerblad.

Just nu fokuserar Erika Westerblad och hennes man på att ta hand om sig själva och på om de ska göra ett nytt försök med provrörsbefruktning. De står i kö till adoption och är också öppna för att göra en äggdonation utomlands. Men först är det hälsan som gäller.

– Får vi inte barn får vi leva med det, det är det som har varit svårt. Framtiden har varit att få barn, avslutar Erika Westerblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.