”Det är mamma som har lärt mig att slåss för det som jag tror på”, säger Jessica Håkansson. Foto: Lena LandinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jessica slåss för lika ersättning till alla funktionshindrade

Svenska kommuner betalar olika mycket i habiliteringsersättning till funktionshindrade. En del betalar inget alls. Jessica Håkansson i Klippan slåss för en ny lag som tvingar alla att göra det.

På lördagen ordnade Jessica Håkansson en demonstration i sin hemkommun Klippan. Flera personer höll tal och dansbandet Callinaz bjöd på en konsert.

– Vi var ungefär åttio stycken som kom hit. Jag tycker att det gick bra. Jag hade räknat med att ungefär tjugo stycken skulle komma, så det var över förväntan, säger hon

Udden i henne engagemang är inte riktad mot de lokala politikerna utan mot riksdagens lagstiftande politiker..

Hon vill se en ny lag som tvingar alla kommuner att betala ut habiliteringsersättning. Ersättningen är den ”lön” som funktionshindrade personer får när de jobbar heltid i daglig verksamhet. Idag är ersättningen helt frivillig för kommunerna. En del betalar ingenting alls till arbetande funktionshindrade.

TV: Jessica Håkansson kämpar för funktionshindrades rättigheter.

”Det ska vara lika för alla”

Jessica Håkansson vill också att den nya lagen ska slå fast lika lön för alla funktionshindrade. Idag betalar kommunerna olika mycket. I Skåne skiljer det hela 33 kronor mellan högsta och lägsta nivå.

Jessica Håkansson jobbar själv på daglig verksamhet i Klippan och får ut 41 kronor om dagen på sin heltid.

– Det ska vara lika för alla, säger hon.

Rättvisa och jämställdhet går som en röd tråd genom de skyltar som ska hållas upp under demonstrationen.

Åka till Stockholm

Efter manifestationen i Klippan ska hon ordna liknande aktioner i Helsingborg och Malmö för att fortsätta att samla in namnunderskrifter för en ny lag. I dag har hon redan hunnit få in 500 namn. Sedan planerar hon att åka till Stockholm och lämna över listorna till jämställdhetsminister Åsa Regnér.

– Vi som är funktionshindrade ska känna oss lika mycket värda som alla andra, säger hon.

Det är inte första gången som Jessica Håkansson kämpar för de funktionshindrades rätt. Förra året ledde hon en aktion mot beslutet i Klippans kommun att ta bort habiliteringsersättningen helt. Den striden vann hon.

Varifrån har du din kämpaglöd?

– Det är mamma som har lärt mig att slåss för det som jag tror på, säger Jessica Håkansson.

Ministern: Det är kommunernas ansvar

SVT Nyheter Skåne har sökt barn- äldre och jämställdhetsministern Åsa Regnér för en kommentar angående Jessica Håkanssons initiativ i Klippan.

I ett sms skriver hon via sin pressekreterare Joanna Abrahamsson:

”Ersättningen är viktig och motiverande- men det är kommunernas ansvar. Vi känner till skillnader mellan kommuner. Vi ser därför över det i pågående LSS-utredning.”

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer