Mai Hadba har fast anställning i Båstad men måste söka arbetstillstånd i Grekland. Foto: Minna Korsgren

Småbarnsmamman tvingas till Grekland för att behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

32-åriga Mai Hadba från Syrien bor och har fast anställning i Båstad. Men trots det tvingas hon nu till Grekland för att få fortsätta jobba i Sverige.

SVT Nyheter träffar Mai Hadba på jobbet på ett hotell i centrala Båstad. Här har hon fast anställning och är en uppskattad kollega.

– Jag städar rummen och i restaurangen. Ja, det är ett städjobb helt enkelt, säger Mai Hadba.

Mycket uppskattad kollega

Hotelldirektören intygar att hon sköter jobbet mycket väl.

– Hon är en mycket uppskattad kollega och gör ett toppenjobb här, säger Henrik Jönne.

Det är två år sedan Mai och hennes två döttrar kom till Sverige och Båstad. Då bodde de på en camping, nu har de via vänner lyckats skaffa både boende, förskoleplats till yngsta dottern och skolklass till äldsta dottern. De är självförsörjande och alla har lärt sig svenska.

– Här på jobbet har jag möjligheten att utveckla min svenska, säger Mai medan hon bäddar en av hotellsängarna. Jag pratar mycket med både kollegorna och gästerna.

Men trots att tillvaron, efter år av flykt, börjat stabilisera sig för familjen kommer snart allt ändras igen. Mai Hadba får nämligen inte fortsätta jobba i landet enligt svensk lagstiftning. Inom kort kommer hon och hennes döttrar att utvisas.

Problemet är att Mai Hadba redan har beviljats asyl i Grekland och då vill inte Migrationsverket pröva hennes ansökan om vare sig uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Mai Hadba har överklagat besluten men utan att nå framgång.

Bodde på gatan i Grekland

Nu återstår att åka till Grekland för att därifrån ansöka om att få jobba i Sverige. En process som kan ta över ett år, enligt Migrationsverkets hemsida.

– Vi har ingenting i Grekland, varken boende, vänner eller mat. Där kan jag inte ta hand om mina döttrar. Senast vi var där under flykten bodde vi på gatan i en månad och fick mat via kyrkan. Jag kan inte åka dit igen, säger Mai Hadba.

SVT Nyheter har bett Migrationsverket att förklara lagen som gör att situationen har uppstått.

– Man har redan, i det här fallet, fått sin sak prövad i ett annat EU-land. Då kan inte vi i Sverige utreda skyddsskälen eftersom det redan finns ett uppehållstillstånd beviljat. I det fallet så avvisas ärendet. Personen i fråga har alltid rätt att söka om ett arbetstillstånd, men det måste göras utanför Sverige, säger Alexandra Elias som är kommunikatör på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.