Hör helikopterbesättningen som räddade sjömännen från det sjunkande skeppet

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverkets helikopter från Göteborg tog sig till det sjunkande lastfartyget på trettio minuter och var först på plats för att rädda den norska besättningen.

Två personer befann sig fortfarande på det kraftigt lutande fartyget i Kattegatt, tre hade satt sig i säkerhet i en livflotte när Sjöfartsverkets helikopter anlände till platsen.

– Båten hade sådan slagsida så personerna som fortfarande var ombord stod egentligen på sidan av sin hytt. Då är det väldigt stor risk att vi inte kan göra en säker vinschning. Så vi ber dem hoppa i vattnet, berättar piloten Joakim Barin.

Ytbärgaren Tobias Edin sänktes ned i vattnet och lade en slinga runt sjömännen som vinschades upp i helikoptern en i taget. Därefter räddades deras kollegor som befann sig i livbåten.

– Det var kraftig vind, ungefär fyrtio knop och jag bedömer att vågorna var runt fyra till fem meter höga. Vid flera tillfällen så slår vågorna över flotten, berättar Emil Svensson som är vinschoperatör.

Tvingades byta vajer under pågående räddning

– Hela räddningsinsatsen går lugnt och fint tills vår vajer fastnade i flotten, berättar Joakim Barin.

Risken är då att den drar helikoptern i ett dåligt läge eller att den fastnar i personer.

– Men det gick bra att kapa den och byta till en reserv, säger Emil Svensson.

Hur mådde besättningen när de väl var i säkerhet?

– Förhållandevis bra, de hade ju varit med om en ganska hemsk grej men hade lyckats följa de rutiner man ska göra trots de tuffa väderförhållandena, säger Emil Svensson.

Hur vanligt är det att ni gör sådana här räddningsinsatser?

– Vi tränar för det här och finns alltid på plats för sådana här utryckningar, det känns väldigt skönt att vi kunde hjälpa till, konstaterar Joakim Barin.

– Att vi lyckades leverera när det väl gällde, fyller Emil Svensson i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.