De färgade 300 kilo kokain rött och angav färgpigment i importhandlingarna. Men bluffen avslöjades och tre män dömdes för smuggling och narkotikabrott. Foto: Tullens förundersökning

Kokainsmugglare slipper företagsbot på tio miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ett av fängelsestraffen minskas med ett år och den företagsbot som tingsrätten dömde ut tas bort. Det blir hovrättens dom i fallet med kokainsmugglingen till ett företag i Glumslöv.

I januari förra året avslöjades narkotikasmuggling till ett företag i Glumslöv. Narkotikan hade färgats rött och i importhandlingarna från Colombia angavs färgpigment som innehåll.

Enligt åklagaren handlade det om närmare 300 kilo kokain till ett gatuvärde på över 250 miljoner kronor.

Men kokainet kom aldrig fram till adressaten – svensk tull bytte ut det mot finbetong efter ett larm från spansk tull om att det påstådda färgämnet i själva verket var narkotika.

Hovrätten slopar företagsbot

Två män dömdes av tingsrätten till nio års fängelse vardera.

Nu slår hovrätten fast domen på nio års fängelse för en av männen, 49-åringen som också äger företaget. Däremot sänks straffet med ett år, till åtta års fängelse, för den andra mannen.

Men – hovrätten tar också bort den företagsbot på 10 miljoner kronor som tingsrätten dömde ut eftersom 49-åringens företag var inblandad i den brottsliga verksamheten.

Hovrätten motiverar det med att 49-åringen är ensam ägare till företaget och att 10 miljoner kronor skulle påverka hans ekonomi i hög grad.

”...den samlade reaktionen på brottsligheten skulle bli alltför sträng”, skriver hovrätten.

Kan komma att överklagas

Det beslutet funderar kammaråklagare Michael Hansson på att överklaga till Högsta domstolen.

– Det handlar trots allt om ett aktiebolag. Jag ska nu titta på den praxis som finns, säger han.

49-åringens advokat Mikael Nilsson är nöjd med hovrättens dom när det gäller företagsboten.

– Det vore orimligt att döma min klient till både nio års fängelse och tio miljoner kronor i företagsbot, säger han.

Däremot kommer Mikael Nilsson att överklaga fängelsestraffet till Högsta domstolen.

– Det är en självklarhet. Den enda bevisningen som finns mot min klient är ett telefonsamtal och han har en annan åsikt än åklagaren om vad det handlade om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landskrona

Mer i ämnet