Foto: Mikael Nilsson

I dag kommer hovrättens dom om gymmordet i Ängelholm

Publicerad

16-åringen dömdes av Helsingborgs tingsrätt för mordet på en 17-åring till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader och senare utvisning. Men domen överklagades och i dag väntas hovrättens dom.

Enligt 16-åringens advokat Olof Wettermark så erkände pojken aldrig mord.

– Tingsrätten rubricerade det som mord. Vi har en annan uppfattning om hur det ska bedömas, säger han.

Han menar i stället att hans klient ska anses ha varit i en situation av nödvärn och vill i stället ha domen vållande till annans död.

Det var i september förra året som den då 15-årige pojken dödade en 17-åring genom att hugga honom tre gånger med en kniv. Det hände på Friskis och Svettis i Ängelholm.

17-åringen fördes till sjukhus med allvarliga skador och avled två dagar senare.

Hävdade att han inte menade att döda

Under rättegången i Helsingborgs tingsrätt hävdade 16-åringen att han inte hade för avsikt att döda 17-åringen. I stället menar han att de hade ett långt bråk bakom sig och att han känt sig trakasserad av 17-åringen och hans vänner.

Men tingsrätten bedömde att det inte går att bevisa och dömde 16-åringen för mord till sluten ungdomsvård i ett år och tre månader för att sedan utvisas. Sen får han aldrig komma tillbaka till Sverige.

Vittnesuppgifter ifrågasätts av försvaret

Förutom att advokat Olof Wettermark menar att 16-åringen aldrig erkände mord så är han inte nöjd med tingsrättens värdering av vittnesuppgifterna.

– Det finns anledning att ifrågasätta de vittnesmål och att ringsrätten i stället borde ha lagt min klients berättelse till grund för det här, säger han.

I dag kommer hovrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.