Peter Danielsson (M) på dagens presskonferens. Foto: SVT

Hemlig köpare av Öresundskraft presenterad

Uppdaterad
Publicerad

Det väntar en folkomröstning om en eventuell försäljning av kommunala Öresundskraft. Men redan nu ska Helsingborgs stad presentera villkor och pris om försäljningen blir verklighet.

Ett svenskt pensionskapitalbolag har lagt ett bud på energibolaget Öresundskraft. Men vilket bolag det är omgärdas av sekretess.

Prislappen då? Jo 12,2 miljarder kronor – om det blir en försäljning.

”Viktigt med långsiktig aktör”

Under tisdagseftermiddagen höll Peter Danielsson (M), ordförande i moderbolaget HSFAB, en presskonferens för att presentera att det finns ett skarpt bud på Öresundskraft, liksom vilka villkor som finns i det försäljningsavtal som bolagsstyrelsen beslutade om på tisdagsförmiddagen.

– För oss är det viktigt att hitta rätt köpare, en långsiktig och ansvarstagande aktör, till rätt pris och rätt villkor. Nu har vi det, säger Peter Danielsson.

Vem köparen är, avslöjades inte på dagens presskonferens. Orsaken är att bolaget inte vill att den kommande folkomröstningen ska handla om deras varumärke. Först när beslutet ska tas i fullmäktige den 26 februari, kommer köparens identitet att offentliggöras.

– Men jag kan säga att det är ett svenskt bolag och en långsiktig, stabil aktör, säger Peter Danielsson.

Kassako kan bli välfärdsfond

De senaste åren har Helsingborg stad plockat ut ungefär 120 miljoner kronor från Öresundskraft. Vid en försäljning är planen att vinsten ska gå in i en fond, vars årliga avkastning ska finansiera välfärdssatsningar.

Ekonomidirektören Ulf Krabisch har räknat på vad en årlig avkastning på 2,6 procent skulle medföra:

– Det skulle innebära 290 miljoner kronor årligen till staden. Så mycket är en fråga om att hitta en balans hur mycket man delar ut till kommunen. Men det ser ljust ut, säger han.

Folkomröstning i januari

Den 12 januari ska helsingborgarna folkomrösta om en eventuell försäljning. Folkomröstningen är rådgivande, ytterst är det kommunfullmäktige i Helsingborg som avgör frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.