Hyllstoftastugan har stått på samma plats sedan 1600-talet. Bo Nilsson är engagerad för att den ska stå kvar länge till.

I Hyllstofta vill man att fler engagerar sig för kulturarvet

Publicerad

Runt om i Sverige finns över 2.000 hembygdsföreningar och en av de mindre finns i Hyllstofta i Klippans kommun. På hembygdsgårdens dag är tongångarna positiva i Ryggåsstugan.

– Det är en svår nöt att knäcka, vem ska ta över efter oss? Men jag tror att med ålder kommer vishet och att det blir en del människor som kan engagera sig, säger Bo Nilsson som är engagerad i föreningen Hyllstofta Ryggåsstuga.

Det är ett av de få husen i hembygdsrörelsen som inte flyttats eller byggts upp på en ny plats under årens gång. Den har stått på samma plats sedan åtminstone 1600-talet.

– Det är lite unikt, säger föreningens sekreterare Hjördis Nilsson.

Uppsving under corona

Under de senaste åren har föreningen bedrivit ”torpinventering” och gått igenom vilka som bott i de olika torpen runt om i trakten. Med inventeringen har även medlemsantalet ökat.

– Folk vill veta var deras förfäder bodde, säger Hjördis Nilsson.

Trots att medelåldern ligger på det högre spektrat under aktiviteterna på hembygdsgårdens dag den 1 augusti tror Hjördis Nilsson att det finns en framtid för hembygdsföreningarna.

– Särskilt nu under coronapandemin har vi haft ett uppsving i att undersöka hemmafronten så jag hoppas vi kan se en förändring, säger hon.

Följ med in i stugan som stått på samma plats sedan 1600-talet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.