Gifthalten är åtta gånger högre än tillåtet och kan påverka centrala nervsystemet hos människor. Foto: TT

Ica återkallar äpplen – för hög gifthalt

Uppdaterad
Publicerad

Ica stoppar omedelbart försäljningen av ett parti äpplen, som visat sig innehålla för höga halter bekämpningsmedel. Gifthalten är åtta gånger högre än tillåtet och kan påverka centrala nervsystemet hos människor.

Äpplena kommer från Polen och är av märket Variety Paula Red.

– Vi tycker att det är oacceptabelt att det ska vara kvar på marknaden. Därför har vi sagt att de ska dra tillbaka från butik, säger Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

De har köpts in av grossisten Ica Sverige i Helsingborg och kemikalien upptäcktes vid en stickprovskontroll som Livsmedelsverket gjort.

Produkten stoppad

Enligt analysen innehåller äpplena 0,08 milligram klorpyrifos per kilo medan den högsta tillåtna halten är 0,01 milligram.

Äpplena ligger i lådor om vardera tolv kilo. Totalt rör det sig om närmare 1.600 lådor, som nu har återkallats från Icas butiker.

”Vi har gjort en återkallelse av de aktuella partiet äpplen, och därmed är produkten stoppad för försäljning till konsument”, säger Therese Lystedt på Ica Sverige i ett pressmeddelande.

Kontaktat EU-kommissionen

Livsmedelsverket har även skickat ett larm till EU-kommissionen.

”EU har nyligen sänkt den tillåtna halten av kllorpyrifos till 0.01 milligram per kilo från tidigare 0.5, så nu kontaktar vi alla våra leverantörer av äpplen för att säkerställa att de känner till de nya reglerna och levererar äpplen inom tillåtna gränser”, säger Therese Lystedt, pressansvarig på Ica Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer