Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkare våldtog patient – döms till två års fängelse Foto: TT

Läkare våldtog patient – döms till två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren har under pågående undersökningar utnyttjat fem kvinnliga patienter samt våldtagit en av dem. Under onsdagen dömdes han till två års fängelse.

Tingsrätten har gjort bedömningen att patienterna är mycket trovärdiga då de berättat om övergreppen och att det inte går att förklara läkarens beteende på något medicinskt sätt.

Läkarens berättelse – tillrättalagd och underlig

Själv har läkaren påstått att hans agerande skett oavsiktligt och endast i avsikt att undersöka patienterna. Men det argumentet köper inte tingsrätten som dessutom menar att läkarens redogörelse i stora delar är mycket underlig och tillrättalagd.

Kvinnan som blev våldtagen på kliniken var den första att anmäla läkaren. Hon gjorde det direkt efter övergreppet och stannade kvar på brottsplatsen tills polisen kommit och därmed kunde börja säkra bevis.

Patienterna trodde att allt var okej

I domen framgår det även att kvinnorna som blivit sexuellt utnyttjade länge tvekade att anmäla övergreppen och att de till en början ville släta över sina upplevelser. Tingsrätten menar att det varit fullt normalt på grund av omständigheterna, att det tvärtom varit försvårande eftersom patienternas förtroende varit en förutsättning för att brotten överhuvud taget kunde genomföras.

”Under andra kringliggande omständigheter hade målsägandena säkerligen alla protesterat mot det han utsattte dem för, men de gjorde nu inte detta eftersom de i det längsta trodde att de endast var föremål för en läkarundersökning.”

Läkaren har fått lägga ned sin klinik i nordvästra Skåne och kommer med största sannolikhet förlora sin läkarlegitimation. Det mildrar hans straff till två års fängelse. Utöver det ska han betala ett skadestånd på totalt 190 000 kronor fördelat lite olika till de drabbade patienterna.

Läkarens advokat hälsar att han inte vill kommentera domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.