Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Skåne. Foto: SVT

Inga besked förrän i januari om sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en ny plan ska tas fram över det stoppade sjukhusbygget i Helsingborg. Det beslutade regionsstyrelsen när man på tisdagen för första gången tog upp frågan om bygget sedan regiondirektören drog i nödbromsen.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare berättat om de problem som uppstått. Bland annat visade sig avloppsystemet vara i så dåligt skick att golvet på akuten behöver brytas upp.

Något som en insatt politiker menar skulle kunna få konsekvensen att en helt ny akut måste byggas.

Sjukhusbygget i Helsingborg

– Det är väl bra att de slår larm så att vi inte fortsätter på ett spår som inte är möjligt, är regionrådet Carl Johan Sonessons (M) kommentar.

Flera omtag i byggprocessen

Det är inte första gången det tas ett omtag kring sjukhusbygget i Helsingborg.

Ursprungsplanen är tagen 2012, då var budgeten för sjukhusbygget två miljarder, beräknat utifrån schabloner.

Nu har sju år gått, två miljarder är spenderade och budgeten har reviderats ett flertal gånger på vägen.

Även planerna på hur det nya sjukhuset ska se ut har reviderats.

Det senaste beslutet togs 2016: då var bygget planerat att stå klart 2025/2026 och budgeten var beräknad till 6,1 miljarder kronor.

Det är dessa planer som nu både ansvariga tjänstemän och politiker är rörande överens om inte går att genomföra, både av byggnadstekniska skäl, men även för att kostnaderna skulle skena och resultatet inte bli tillräckligt bra.

Nya planer ska vara klara i januari – budgeten oklar

Nu har regionstyrelsen som fattade beslut om bygget 2016 fått ärendet på sitt bord igen. På tisdagen fattade de beslut om att ytterligare en ny plan ska tas fram och presenteras i januari.

I den nya planen ska även en kostnadsberäkning ingå.

– Det finns ju en budgetram, men vi får se sen i januari om det behövs ytterligare lite mer pengar. Det beror ju på vad man kommer fram till i analysen, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M).

Genomlysningen klar

Regiondirektören har beställt en extern revision över sjukhusbygget, den ska vara klar om ungefär ett halvår och ska bland annat utvärdera hur projektet bedrivits hittills.

Det har även gjorts en genomlysning av bygget så som det var planerat. Den är klar men inte sammanställd i en konkret rapport, politikerna har tagit del av dess resultat sammanfattat till två A4.

Anledningen är att bygget redan har stoppats berättar den biträdande fastighetsdirektören Carola Joelsson i ett mail till SVT:

Vi sammanställer inte en detaljerad rapport över varför det inte är genomförbart, utan väljer att avge en kortare rapport som är infogad i beslutshandlingen. Kartläggning och analys i detalj av vilka planering- och bygginsatser som bör genomföras sammanställas av projektet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet