Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Idrottstjejer städade kusten – ”fantastiskt initiativ” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Idrottstjejer städade kusten – ”fantastiskt initiativ”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöorganisationen Städa Sverige samlar tusentals idrottande ungdomar varje år för att städa upp längs västkusten, från Strömstad ner till Ängelholm. Under lördagen samlades GK Engelholmsgymnasternas juniortrupp för att plocka skräp längs Skäldervikens strand i Ängelholm.

– Det här är ett fantastiskt sätt för idrottsföreningar att tjäna lite extra pengar på och samtidigt göra en insats för milljön, säger Tina Johansson, tränare för GK Engelholmsgymnasternas juniortrupp.

Varje år arrangerar Städa Sverige kampanjen ”Städa Kust” som går ut på att idrottsföreningar runt om i Sverige samlas för att städa en bestämd kuststräcka mot ersättning till klubbens eller lagets kassa.

– Tanken är att engagera idrottsföreningar och utbilda ungdomarna om miljön. Har man vart ute och städat med laget i fyra timmar en dag så har man det med sig och kanske påverkar kompisar också att man lägger skräpet där det ska hamna, säger Mårten Heslyk, projektledare för Städa Sverige.

En av de 90 idrottsföreningar som deltar i kampanjen i år är Engelholmsgymnasternas flickor födda mellan 04 och 07 som under lördagen plockade skräp längs Skäldervikens strand i Ängelholm.

– Det kanske inte är det roligaste att göra, men det är bra för så många anledningar. Det blir renare och vi får vara med varandra i laget och hitta på något kul. Och så får vi pengar till lagkassan, säger gymnasten Augusta Rampe.

Tufft ekonomiskt under pandemin

Enligt tränare Tina Johansson har det varit ett tungt år för klubben. Periodvis har man inte kunnat bedriva verksamheten då man på grund av coronarestriktionerna inte fått tillgång till gymnastikhallen.

– Man tappar ju väldigt mycket pengar och därför tycker jag att det här projektet är fantastiskt, att man kan tjäna pengar i ett gott syfte, det är ett fantastiskt initiativ för hela Idrottssverige, säger hon.

Hör mer om vad tjejerna hittade i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer